En erindring om Holmsbuprammen
I Hortenstangen Kystlag er det vist planer om å igangsette bygging av Holmsbu pram. Hvilken type og fasong vet ikke jeg på nåværende tidspunkt.
Men det har seg nemlig slik at jeg har som gutt rodd mye i Holmsbu pram. Og det ble bygget mange her i Horten på 20 og 30 tallet, de ble bygget av min oldefar Oscar Pedersen, både før han startet Horten Båtbyggeri og etter. Oldefar var en av fire barn til min tippoldefar Anders Pedersen, som ble Skibsbyggmester i Svelvik og senere fra 1866 i Holmestrand, han bygget 34 store seilskuter og hans sønn min oldefar Oscar, var først Rundholdtmaker ved Marinens Verft i Horten (det var de flinkeste båtbyggerne). Og han startet Horten Båtbyggeri i Fyllinga i det hus som nå er Horten Motorbåtforening sitt hus. Vel, det var introduksjonen.
Holmsbuprammen, den kom opprinnelig som seg hør og bør fra Holmsbu, rett øst for Svelvikstrømmen. Derfor var Holmsbuprammen en kjent farkost i området Svelvik- Holmestrand.
Oldefar bygget som sagt mange, det startet da han flyttet til Horten og ble Rundholdtmaker, han bygget hus i Hermansmithsgate i Horten, da han flyttet i fra Sand. Der satte han opp to uthus og i det ene bygget han prammer som Marinen med flere kjøpte- og det var i utgangspunktet Holmsbuprammer. Litt moro å tenke på at de ble på en måte «Marinefartøyer»
Men, og det er et lite men, han ble utfordret til å bygge de litt lenger enn vanlig og de skulle være lette å ro, samt retningsstabile.
Så med utgangspunktet i den opprinnelige Holmsbuprammen, kan man kanskje si at oldefar laget «speedversonen» he he. Som sagt jeg har mange ganger rodd de og de fantes også på Flyfabrikken. Vi tok de på slep bak snekka som han bygget til min morfar i 1939, den var for øvrig den største snekka i Fyllinga i mange år. Dekket snekke på hele 27 fot og med en staselig mast til vimpler. Den snekka het “Anne II” og jeg var i den hver sommer i fra 1950 til 1970, da den ble solgt. Det var den siste snekka som ble bygget på Horten Båtbyggeri.
Men, altså Holmsbuprammen har en lang historie, mye lenger enn jeg her har skrevet om, men dette er litt fra meg og min tilknytning til Holmsbuprammen.
For øvrig skal det sies at Kystlaget «LOGGEN» da vi var i Horten hadde to slike prammer og begge bygget av oldefar. Da Loggen ble et kystlag i Tønsberg ble den ene prammen med dit. Jeg fikk den ene prammen. Det var stas, men den trengte en del TLC ,(«Tender Loving Care»). og jeg og en kompis dro da til Holmsbu. Min kompis bodde der på Verket og kjente til båtbyggeren inne i vika på Holmsbu. Da vi kom med prammen og viste den til ham, gikk han rundt den og så på den. Så sa han: «Det er jo egentlig en Holmsbupram, men litt lenger og litt slankere» ja svarte jeg, den er bygget av min oldefar på hans båtbyggeri på Horten, han er født i Svelvik. Da tok jo praten med den gamle båtbyggeren helt av og det ble noen kaffekopper. Han reparerte prammen og den ble god som ny, jeg lånte den til min kompis og i løpet av den sommeren ble den stjålet fra Verket og mer vet jeg ikke.
Det var min historie knyttet til Holmsbuprammen, jeg ønsker vårt Kystlag og medlemmene lykke til med Holmsbupram prosjektet, det skal bli moro og interessant å følge.
Juni 2025/John Inge Bacher
